Сливане на ново поколение военна стратегия и мека сила: Хибридни измерения на руско-българските отношения

  • Начало
  • Портфолио
  • Сливане на ново поколение военна стратегия и мека сила: Хибридни измерения на руско-българските отношения new

Сливане на ново поколение военна стратегия и мека сила: Хибридни измерения на руско-българските отношения

След незаконната анексия на Крим от Русия през 2014 г., популярността на термина „хибридна война“ значително нарасна. Въпреки че мнозина учени и стратеги са се занимавали с тази тема още от 90-те години, тя стана също част от лексикона на журналисти, политици и обществото. През 2015 г. Янис Берзинш правилно отбеляза, че „думата ‘хибрид’ е замъслена, тъй като може да представлява смесица от всичко“. Това често води до грешното тълкуване на мека сила или дори на просто взаимодействие между държави като форми на хибридна война. Същността е, че този термин стана общоописание за всички нестандартни конфликти.

Въпреки това, изследванията и дебатите относно хибридната война са от съществено значение, тъй като версията на Русия – военната стратегия на новото поколение – изненада почти целия свят през 2014 г. Освен това в много отношения Съединените щати, НАТО и Европейският съюз все още се борят да намерят подходяща защита или контромерки срещу нея. Това е особено тревожно, тъй като нелинеената война не е нищо ново. Дори през последните години видяхме примери за хибридна война, проведена от Хизбула срещу Израел, Турция срещу кюрдите и дори Русия срещу Грузия през 2008 г. Освен това, в случая на България, повечето от рисковете за националната й сигурност изтичат извън нейните граници…

Автори
Стефан Хаджитодоров и Мартин Соколов
Анотация
За да се противопостави на хибридната война ефективно, е необходимо да се разбере. Въпреки това определени аспекти на хибридната война често се бъркат с традиционната мека сила. Този текст има за цел да подчертае разликите между тях, като анализира връзката между България и Русия. Втората има значителни възможности да упражнява мека сила, но често трябва да я съчетава с хибридни средства. Въпреки това, етикетирането на всичко като хибридна война може да бъде вредно за самата тема. Освен това, съществува риск да се приписва по-голяма власт на Кремъл, което може да не отговаря на истината. Целта на авторите е да изложат заплахите, възможностите и ограниченията на руското влияние върху България и възможните последствия.
Година
Издание