Развитие на руско-украинския конфликт в Черноморския регион

Българската академия на науките чрез Центъра за изследване на националната сигурност и отбрана и Софийският форум за сигурност ви канят на закрита дискусия на тема:

ЕДНА ГОДИНА СЛЕД НАЧАЛОТО НА РУСКАТА АГРЕСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА.

ВЪЗМОЖНИ СЦЕНАРИИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА КОНФЛИКТА И БЪДЕЩИ СТРАТЕГИИ НА НАТО И ЕС ЗА ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН.​

Дискусията ще се проведе от 15.00 до 17.00 часа на 07 март 2023 година (вторник) в зала 207 в Централната сграда на Българската академия на науките (1040 София, ул. “15 ноември”, №1) по правилата на закритите дискусии „Чатъм Хаус“ и няма да се записва или излъчва през социалните мрежи.

За участие ще бъдат поканени около 20 експерти по сигурността от министерства, ведомства, академични структури и неправителствени организации.

Модератори:

  • чл. кор. Стефан Хаджитодоров – заместник-председател на БАН
  • Йордан Божилов – директор на Софийският форум за сигурност

Една година след началото на войната в Украйна всички опции за нейното развитие изглеждат възможни, като изходът от нея и възможностите за намиране на мирно решение остават мъгляви. Въпреки това е важно да бъде направена равносметка на ситуацията на бойното поле, влиянието на различните фактори, включително международните, и да бъдат обсъдени възможните сценарии. От ключово значение за развитие на конфликта са позициите на НАТО и ЕС и отделните страни-членки. Конфликтът поражда дълбоко разделение в оценките на българските граждани, институции и политически партии. Ето защо, обединяването на експертизата на различни структури и организации, са повече от навременни и необходими.

За участие в дискусията и въпроси: bozhilov@sofiaforum.bg или  sthadj@bas.bg или моб. тел. 0887700458